Kıbrıs’ta Gezilecek En İyi 4 Yer
Kıbrıs’ta Gezilecek En İyi 4 Yer bibilsem.com
1. Kuzey kıbrıs hakkında bilgi edinmek ister misiniz? Doğru yere geldiniz! Kuzey Kıbrıs'ta gezilecek yerlere bir göz atın...
Tarihi boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Kıbrıs’ta farklı kültürlerin bir arada yaşamasının doğal bir sonucu olarak birçok öne çıkan tarihi ve turistik yapı yer almaktadır. Gotikten Osmanlı mimarisine kadar geniş bir yelpazeyi içine alan yapılar, yılın her dönemi ziyarete açıktır. Konaklama bakımından da pek çok alternatifin bulunduğu Kıbrıs, keyifli bir tatil deneyimi sunmaktadır.
2. Saint Sophia Katedrali (Selimiye Camii)
Saint Sophia Katedrali, günümüzdeki adıyla Selimiye Camii Lefkoşa şehrinin kuzeyinde yer almaktadır. Gotik tarzda inşa edilen yapı, Lefkoşa’nın ana camisi olarak kullanılmaktadır. Yapıya, Lefkoşa şehir merkezinden yürüyerek ulaşım sağlanabilmektedir.
Lüzinyan döneminde yani, 1209-1326 tarihlerinde gotik formunda inşa edilmiş ve zamanında katedral olarak kullanılan St. Sophia’ya Selimiye Camisi adı verilir ve Osmanlılar tarafından camiye çevrilmiştir. Daha sonra yapıya iki minare, bir minber ile bir mihrap ilavesi yapılmıştır. Lefkoşa Selimiye Camii’nin yapımına ise 1209 tarihinde Ayasofya kilisesi olarak başlatılmıştır.
Önceleri katedral olarak kullanılmaya başlanılan Selimiye Camii Kıbrıs adasını Türklerin almasıyla camiye döndürülerek camii olarak kullanılmaya başlanılmıştır.
3. Barbarlık Müzesi
Barbarlık Müzesi, Kuzey Kıbrıs’ın Lefkoşa şehrinde yer almaktadır. Ulaşımların, yürüyerek sağlanabildiği yapı, Kıbrıs’ın tarihine tanıklık etmiş ve sonradan müzeye çevrilmiştir.
Kıbrıs’ta bulunan Barbarlık Müzesi başkentte yer almaktadır. Barbarlık Müzesi tek katlı bahçeli ve köşede yer alan küçük bir sevimli bir ev olarak konumlandırılmıştır. Müzede bulunan fotoğraflar Rumların 21 Aralık 1963’teki katliamlarıyla Kıbrıslı vatandaşlarımızın şehit edilişlerini ve bu insanların hayatlarının yakılıp yıkılışını günümüze getirmektedir.
Müzenin giriş bölümünün tavan kısmında, çerçeve ile gösterilmiş kurşun izleri dikkat çeken detaylar arasındadır. Bir odasında 1963 ile 1964 yılları arasında gerçekleşen olayların gazetede yer bulduğu küpürler sergilenmektedir.
4. Güzelyurt Doğa Ve Arkeoloji Müzesi
Güzelyurt yani Morphou ismi ile bilinen kent merkezinde yer alan manastıra ait kilise orjinalde bir Bizans yapısı olup zaman içinde pek çok değişiklik geçirmiştir ve son halini ise 18. yüzyılda almış.
Giriş ile sütunları Bizans kilisesinden kalıntıların üzerine ise Lüzinyanlar tarafından inşa edilerek kubbesi 18. yüzyılda yapılmış. St. Mamas hakkında birkaç hikaye olmakla beraber en yaygın görüş ise 12. yy’da Güzelyurt çevresinde yaşamış Hıristiyan bir aziz olduğu yönündedir. Mezarı kilisenin kuzey girişinin hemen sol tarafında yer almaktadır.
kon bölümü Lüzinyan ile Venedik dönemine değin uzanıyor. Dört Venedik sütunundan biri üzüm, incir ile kalkan motiflerine bezendirilmiş. Kilisenin kuzey ile doğusunda bulunan manastır yapıları kayıtlara göre 1779 yılında inşası gerçekleştirilmiştir. Günümüzde ofis olarak kullanılıyor.
5. Salamis Harabeleri
Kuzey Kıbrıs’taki en önemli ve en özel ören yerlerinden birisi olan Salamis kenti 1952-1974 seneleri arasındaki kazılarla kısmen açığa çıkarılmış. 1974 senesinde kesilen kazı çalışmaları 1998 yılından beri Ankara Üniversitesi tarafından yeniden başlatılmış.
Ören yerinde görülebilecek yapı kalıntılarının tamamı ise Roma Dönemine ait olduğu belirlenmiştir. Söz konusu yapılar forum, gymnasium, agora ile hamam gibi kamu yapılarından oluşuyor. Salamis Gymnasiumu şehrin kuzey ucunda yer almaktadır. Bu alanda yer alan bir yazıt vasıtası ile burada M.ö. 2. yüzyıla ait Hellenistik bir gymnasiumun var olduğu anlaşılır.
Yalnızca üç tarafı revaklarla çevrili olan Hellenistik yapının depremler sonucunda yıkılmasıyla Augustus devrinde tamir edilerek bir de doğu revak eklenmiştir.