Değerinizi Bilmenin 4 Yolu
Değerinizi Bilmenin 4 Yolu,Kişisel Gelişim,Erkek,Gelişim
1. ANAHTAR NOKTALARI
- Değerinizi bilmek ve gerçekten değerli olduğunuza inanmak mutluluk ve esenlik için şarttır.
- Öz değerimiz dış koşullara bağlı olduğunda, istikrarsızdır.
- Uzmanlar, prososyal hedefler benimsemenizi, dış olasılıkları azaltmanızı ve kendi değerinizi daha iyi bilmek için güçlü yönlerinize odaklanmanızı önerir.
Değerini bilmeyenler, bilinçli ya da bilinçsiz olarak değersiz olduklarına inanabilirler. Bu tür inançlar kişinin düşüncelerini, duygularını, eylemlerini ve deneyimlerini etkileyebilir. Değerinizi bilmek ve gerçekten değerli olduğunuza inanmak mutluluk ve esenlik için şarttır. Öyleyse, değerimizi nasıl daha iyi bilebileceğimiz hakkında daha fazla bilgi edinmek için araştırmaya dalalım.
2. Değerli Hissetmemizi Engelleyen Nedir?
Çoğumuz öz değerimizin dış olaylara bağlı olmasına izin veririz. Öz değerimiz dış koşullara bağlı olduğunda, istikrarsızdır. Sonuç olarak, kendimizle ilgili duygularımız dünyanın keyfine kalmış olabilir.
Açıkçası, bizi iyi hissettiren şeyleri deneyimlemek istiyoruz. Ve benlik saygımızı artıran faaliyetlerde bulunmak bizi iyi hissettirir. Ancak koşullu öz değerimiz olduğunda, kendimizi değerli hissettiren faaliyetlerde bulunurken, kendimizi değersiz hissettiren faaliyetlerden kaçınabiliriz. Bu bizi yanlış şeylerin, uzun vadede bizi mutlu etmeyen şeylerin peşinden koşmaya itebilir.
Örneğin, kendimize verdiğimiz değer işte başarılı olmamıza bağlıysa, yalnızca kolay olan işleri seçebiliriz. Bu şekilde asla başarısız olmayız ve her zaman değerli olduğumuzu bildiğimizden emin oluruz. Ya da belki sadece 130 kilodan daha hafif olduğumuzda değerli olduğumuzu düşünüyoruz. Sırf kötü bir insan gibi hissetmediğimizden emin olmak için yetersiz yiyebilir veya sağlıksız beslenme uygulamalarına girebiliriz.
Öz değerimiz dış etkenlere bağlı olduğunda, bu bize hayatlarımızı nasıl yaşadığımız üzerinde çok az kontrol bırakır. Bunun yerine, sürekli olarak kendimizi kötü hissetmekten kaçınmaya çalışıyoruz. Hedeflerimize ulaşmak için çabalamak yerine, başarısızlıktan kaçınmaya çalışıyoruz. Başarısız olursak, hedeflerimizden vazgeçebilir, motivasyonumuzu kaybedebilir veya kendimizi daha iyi hissetmek için bahaneler üretebiliriz (Crocker & Wolfe, 2001).
Kendinize sorun, bunu yapıyor musunuz? Hangi durumlar sizi sadece duygusal olarak kötü hissettirmez, aynı zamanda kendiniz için de kötü hissettirir? Bunlar, öz-değerinizin kontrolünde olabilecek durumlardır.
3. Değerinizi Nasıl Bilebilirsiniz?
Peki hayatın sapanları ve okları bizi bu kadar etkilemesin diye değerimizi daha iyi bilmek için nasıl çalışabiliriz? Benlik saygısı uzmanları (Crocker & Wolfe, 2001) bazı ipuçları sunar:
1. Performanstan çok öğrenmeye öncelik verin.
Öğrenmeye ve büyümeye odaklandığımızda, başarısızlıkları veya onay eksikliğini gelişmek için bir fırsat olarak değerlendirebiliriz. Bunu yaparak, umarım zor duygulardan daha çabuk kurtulabiliriz.
2. Toplum yanlısı hedefleri benimseyin.
Kendimiz ve başkaları için iyi olan hedefler belirleyerek, özgüvenimizin bazı darbelerinden kaçınabiliriz. Bu yüzden başkalarına nasıl hizmet ettiğinize odaklanın ve dünyaya değer katın.
3. Dış beklenmedik durumları azaltın.
Araştırmalar, dışsal olumsallıkların - onay veya görünüş gibi şeylere dayalı öz değer - öz saygımız için en kötü şey olduğunu göstermiştir. Erdem ve dindarlık gibi şeylere dayalı içsel olumsallıklar daha az zararlı görünmektedir (Crocker & Wolfe, 2001). Bu nedenle, harici olasılıkları azaltmaya odaklanın.
4. Güçlü yönlerinize odaklanın.
Kendine sor:
- Seni özel veya benzersiz yapan nedir?
- Başka kimsenin yapmadığı ne yapıyorsun?
- Olumlu nitelikleriniz nelerdir?
Bu soruları düzenli olarak yanıtlamak öz değerinizi geliştirmenize yardımcı olabilir.
Öz-değer, geliştirilmesi kolay bir şey değildir. Ancak dış olayların öz değerimizi belirlemesine nasıl izin verdiğimizi daha iyi anladığımızda, umarım değerimizi üzerinde kontrolümüz olan şeylere doğru kaydırmaya başlayabiliriz.